open/close

A szállítmány: 500 ideiglenes lakás a háború sújtotta, iraki Moszulba a lengyel kormány megbízásából

Egyrészről csak egy szokásos szállítmányozási és logisztikai projektnek tűnhet, másrészről jóval több annál. A hír hallatára az ember szívét büszkeség telíti el, és egy olyan érzés, hogy ezt a munkát érdemes csinálni. Novemberben a lengyel kormány 500 menedékhelyet adományozott moszuli menekülteknek, a szállítmányozással pedig a DSV-t bízták meg.

Moszul menedékhely

Beata Kempa (középen) a lengyel kormány menekültekért és humanitárius segítségnyújtásért felelős minisztere a DSV gdanszki vállalatánál tartott tájékoztatón, közvetlenül azelőtt, hogy a menedékhelyeket berakodták a tíz kamionba, és útnak indították Moszul felé. A háttérben a menedékhelyek egyike látható.

A mintegy 700.000 EUR értékű 500 ideiglenes lakóhely adományozása Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében zajlott. A lengyel DSV kapta a megbízást a 88 tonna össztömegű szállítmány eljuttatására az Irak északi részében található Moszulba. Gdanszk és Moszul között 4000 km a távolság, így a munkát végző 10 kamion várhatóan december elején ér majd célba. A lakhelyek szétosztását a rászoruló családok számára az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa végzi majd. 

"Rendkívül büszkék vagyunk, hogy bennünket bíztak meg ezzel a projekttel. A szokásosnál is fontosabb, hogy a szállítmány maradéktalanul célt érjen, mivel nincs mód arra, hogy az esetlegesen hiányzó csavarokat, méretre szabott szerelvényeket, vagy más, fontos alkatrészeket pótoljuk,” nyilatkozta Maciej Walenda, Ügyvezető Alelnök, majd így folytatta: “A menedékhelyeket Moszulba érkezésük után átrakodják, és így jutnak majd el a végső rendeltetési helyükre,– olyan családokhoz, akik az elmúlt hónapokat rendkívül nehéz körülmények között, menekülttáborokban töltötték.”

 

A Jobb Lakóhely projektről

A lakóhelyek az IKEA és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa közös, Jobb Lakóhely nevű projektje keretében készültek. A Jobb Lakóhely egy költséghatékony és fenntartható ideiglenes lakóház, mely különböző körülmények között is könnyen alkalmazható, ezért alkalmas például a katasztrófa sújtotta helyeken történő gyors segítségnyújtásra. A kis házak könnyen összeszerelhető, tűzálló, poliuretán elemekből állnak, melyek napelemekkel vannak ellátva, a várható élettartamuk pedig 3-5 év. Egy ház alapterülete 17,5 m2, és 5 ember elszállásolására alkalmas. A moduláris kialakításnak köszönhetően akár több ház is összekapcsolható, így nagyobb méretben más célokra, akár kórháznak vagy iskolának is használhatók. 

Tudjon meg többet a DSV közúti szállítmányozási szolgáltatásairól!