open/close

Felkészülés a megállapodás nélküli Brexitre

Bár a pontos feltételeket a feleknek még meg kell erősíteniük, a DSV már készül a Brexitre, ami várhatóan 2019. március 29-én lép életbe.

brexit

 

Az Egyesült Királyság és az EU közötti Brexit-tárgyalások során 2018. novemberében a felek a Kilépési Megállapodásban és Politikai Nyilatkozatban fektették le a jövőbeni viszonyukat. Ezeket később az Európai Tanács és az Egyesült Királyság kormánya is jóváhagyta.

 

Mivel azonban a brit parlament nem hagyta jóvá a megállapodást, jelenleg nagyon kevés dologban lehetünk biztosak, így az EU és a brit kormány egyaránt azt javasolta az üzleti vállalkozásoknak, hogy 2019. március 29-re készüljenek fel egy megállapodás nélküli Brexitre.

 

Ügyfeleink támogatása a Brexit előtt, közben és utána

A Brexitnek nagy lesz a hatása mind az Egyesült Királyságban, mind a többi a többi EU tagállamban. Jelentősek lesznek a következményei, nem utolsó sorban a logisztikai szektorra nézve. A Brexitnek az Európán kívüli országokban is érezhető lesz a hatása.

 

A DSV-nek fel kell készülnie a megváltozott helyzetre, ezért vállalat szerte számos kezdeményezést indítottunk el, melyeket a cégcsoportunk Brexit projekt csapata koordinál.

 

A csapat feladata annak biztosítása, hogy a DSV minden országában és tevékenységi területén felkészüljön a várható átmeneti időszakra és azon túlra is. Ügyfeleinket a Brexit előtt, alatt és utána is támogatni fogjuk, hogy meg tudjanak birkózni a következő időszak változásaival és kihívásaival.

 

A DSV kapcsolatban áll a brit parlament képviselőivel, számos fontos ipari fórummal, kormánybizottságokkal és különböző országok vámhatóságaival, hogy úrrá tudjunk lenni a Brexittel kapcsolatos fejleményeken.

 

Eltökélt szándékunk, hogy ügyfeleinket világos és átfogó információkkal lássuk el, mihelyt a Brexittel hatásaival kapcsolatos információk birtokába jutunk.

 

Egyelőre nincs megállapodás

Az Egyesült Királyság és az EU kibocsátotta a Kilépési Megállapodást, melyben taglalnak egy átmeneti időszakot és az ír határ visszaállításának kérdését is. Ezek a javaslatok azonban csak akkor lépnek törvénybe, ha a brit és az EU parlamentje jóváhagyja azokat. Ezt azonban a brit kormánynak nemigazán sikerül keresztülvinnie.

 

Eközben az Egyesült Királyság még teljes jogú tagállama az Uniónak, jogait és kötelezettségeit egészen 2019. március 29-ig megtartja.

 

Jelenleg nem lehet tudni, születik-e majd megállapodás, a Brexitet elhalasztják, visszavonják, vagy egy megállapodás nélküli Brexit lesz a valóság.

 

A Brexit lépésről lépésre

  • 2016. június 23. – az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy kilép az Európai Unióból.
  • 2017. március 29. – az Egyesült Királyság hivatalosan is értesíti az Európai Tanácsot a kilépési szándékáról, mellyel működésbe lépteti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkét.
  • 2018. november 14. – kibocsátják a Kilépési Megállapodás és politikai Nyilatkozat végleges változatát, melyet előbb a brit kormány, majd november 25-én a többi 27 EU tagállam vezetője elfogad.
  • 2018 – a biztos sikertelenség tudatában a brit kormány elhalasztja a Kilépési Megállapodásról kitűzött szavazást. Az új szavazást 2019. január 15-én tartották, melynek során leszavazták a kormányfő brexitmegállapodását a brit alsóházban.

Az EU és a brit kormány egyaránt azt javasolta az üzleti vállalkozásoknak, hogy 2019. március 29-re készüljenek fel egy megállapodás nélküli Brexitre.

 

Részletesebb információ a Brexitről

Látogassa meg a DSV Brexit oldalát 

Az EU Bizottság által kiadott információk

A brit parlament által kiadott információk