open/close

Boldog 40. Születésnapot, DSV!

1976. július 13-án, a DSV-t 9 független fuvarozó cég és egy üzleti fejlesztő alapították. Mint később kiderült, egy olyan kaland kezdete volt ez, amire egyik alapító sem számított…

 

Az elmúlt negyven év alatt a DSV a világ öt vezető szállítmányozó cégeinek egyikévé nőtte ki magát – mára hat kontinensen több mint 40.000 embernek ad munkát. Ez a negyven év a kemény munkáról és az általános sikerről szólt, ami nem utolsó sorban rengeteg munkatárs hűségének és szorgalmának köszönhető.

 

Az egyik ilyen munkatárs Annette Hansen, a dániai Belföldi Fuvarozási Részlegről, aki majdnem a kezdetek óta van a vállalatnál. 1983 januárjában csatlakozott a DSV-hez, a dániai Skuldelevben, a DSV szülővárosában. A vállalatnál eltöltött ideje alatt végignézte, a DSV miként alakul át egy kis, helyi “családi vállalkozásból” nemzetközi nagyvállalattá:

 “Skuldelevben kezdtem, egy kibővített garázsban Leif Tullberg [a DSV egyik alapítójának és első ügyvezető igazgatójának] magánlakása  mellett. Összesen tizenegyen voltunk – négy teherszállítmányozó, öten a könyvelésen, valamint Leif és a felesége. Az ebédlőnk akkora volt, mint egy kisebb gyerekszoba, és éjjel nappal dolgoztunk, hogy időben elkészüljünk a számlákkal.” 

 

A földszállítástól a nemzetközi gyűjtőfuvarokig 

 

Annette leírása szerint egy rendkívül dinamikus munkahely lehetett, ahol az állandóan jelenlévő Leif rohamtempóban árasztotta az új ötleteket, melyek segítségével a vállalkozás egyre bővült, és egyre több alkalmazottra volt szükség – a kavics- és földszállítástól az építőanyagokon át a gyűjtőfuvarokig, tankerekig és extra-súlyú szállítmányokig. 

 

A 80-as évek elejére a vállalat kinőtte a kibővített garázst, és a személyzet egy, a szomszédos telken épített “nagy” irodába költözött. “Úgy két hónap múlva azt az irodát is kinőttük” – emlékezik vissza Anette.

  

Az új (és egyetlen) skuldelevi DSV iroda kb. 1984-85

 

A 80-as évek végére a DSV a legelső felvásárlások révén nemzetközi szállítmányozási részleggel bővült. Annette az új, nemzetközi oemi irodába került, és maga mögött hagyta a belföldi irodát, és a skuldelevi “családját”. Az évek múlásával attól függően, hogy a számlákat hol kellett kezelni, és hogy hogyan fejlődött a DSV nemzetközi üzletága, Anette elköltözött a rorupi irodába, majd vissza Oembe, aztán Broendby-be, majd végül az új, nemzetközi központba, Hedehusenebe került.

 

Egyetlen percig sem unatkoztunk, de be kell vallanom, néha nosztalgiával gondolok a régi szép napokra, mikor még kevésbé specializálódtunk, és az üzletág minden területével foglalkoztunk. Nagyon szerettem a fuvarozókkal és az ügyfelekkel telefonálni. Tudod, körbe telefonáltunk, és próbáltuk minden kamionunkat megtölteni. Nem volt még informatika. 


 

A nemzetközi DSV központ Hedehuseneben (Kopenhága aglomerációja) 2014-

 

A megőrzött üzleti model


Érdekes módon a DSV egy rosszul végrehajtott üzletegyesítésnek köszönhetően jött létre… 1976 június elején néhány független fuvaros többé-kevésbé munka nélkül maradt, mivel egy fúzió után a felvásárló cég a saját alvállalkozóinak kedvezett. A cserbenhagyott fuvarosok Henning Petersen vezetésével hamarosan előálltak egy tervvel a visszavágásra, és 1976 június 13-án 9 fuvarozó Leif Tullberg ügyvezetővel az élen DSV néven (De Sammensluttede Vognmænd af 13-7-1976 A/S [Az Egyesített Fuvarosok Rt.]) megalapították a vállalatot.

 

Leif Tullberg volt az, aki miután saját fuvarozó cége csődöt mondott, kiötlötte a DSV üzleti elveit, melyek nagyjából a mai napig változatlanok: 

  • Fuvarozók a tulajdonosok (részvényesek)
  • Nincsenek saját kamionok (kevés eszköz)
  • Keresd meg a pénzt, mielőtt elköltöd! (költségtudatosság)

 

Nincs mesterterv


Hosszú évekig a DSV kizárólag a fenti elvek alapján működött, és nem volt semmilyen összefogó stratégiája vagy mesterterve.  Az 1997-2000 évi időszakban azonban, amikor az első nagy felvásárlások zajlottak, kezdett kialakulni a DSV mára jól ismert növekedési stratégiája.

 

Az Igazgatótanács elnöke, Kurt Larsen, aki a DSV első, 1989-es, felvásárlási fellendülése során csatlakozott a DSV-hez, úgy véli, hogy a DSV-történet semmiképpen sem egy gondosan kiagyalt, hosszútávú terv eredménye:

 

“Álmodni sem mertük volna arról, hogy a DSV végül ekkorára nőhet. Valójában, ha túl sokat töprengtünk volna a végcélon, valószínűleg soha sem mertük volna megvenni a Samsont és a DFDS Dan Transportot. Véleményem szerint tudatában voltunk bizonyos lehetőségeknek, melyeket a megfelelő időben ragadtunk meg. Csak a Samson sikeres felvásárlása után jöttünk rá, hogy a fúzióknak köszönhető növekedés a stratégiánk szerves része. Még az is, amikor megvettük a DFDS-t [és ezzel a vállalat mérete négyszeresére nőtt] mesébe illő volt. És ekkor kezdett kirajzolódni a mai DSV arculata”. 

 

 

A növekedés története 1976-2016

 

Ünnepeljük a vállalatok és kultúrák sokszínűségét


Azok a vállalatok, melyek ma már a DSV részét képezik, még 40 évnél is hosszabb múltra tekintenek vissza – a Samson Transportot 1934-ben alapították, míg a DFDS Dan Transport és a Frans Maas gyökerei 1866-ra, ill. 1890-re nyúlnak vissza. Az első díj azonban az ABX Logistics-ot illeti, ami 1816-bn a Saima Avandero felvásárlása révén alakult meg. És végül, de nem utolsó sorban az UTi Worldwide, melyet 1926-ban alapítottak. 

 

 

A fent említett vállalatok számos alkalmazottja a mai napig részese a DSV történetének és útjának. Az évek során jelentősen hozzájárultak a DSV üzleti fejlődéséhez. A DSV egy olvasztótégely – ami a sok, különböző világ legjobbjait foglalja magában – így a mai évfordulón azt is ünnepeljük, hogy a különféle országból származó, sokszínű vállalatok ma a DSV név alatt egyesítve működnek. 


Boldog 40. születésnapot, DSV!