open/close

Segítségnyújtás az Irma hurrikán áldozatai számára

A Vöröskereszt gyorssegélyt küld egy Florida Keys-beli bázis táborba, mely három hónapig nyújt majd szállást a hurrikán 80 áldozatának. Mivel mindössze 48 óra volt a segély elindítására, a DSV-nek gyorsan kellett cselekednie.

Irma hurrikán

Az Irma hurrikánhoz fogható katasztrófák során fontos, hogy a Vöröskereszt gyorsan tudjon segíteni a rászorulókon. Így amikor péntek éjjel megkaptuk a felkérést, hogy juttassunk el egy segélyszállítmányt egy Florida Keys-beli, 80 embernek szállást nyújtó segélytábor létrehozásához, a küldemény a DSV közreműködésével 48 órán belül útnak indult.

Egy katasztrófa utáni gyorssegély sokféle dolgot tartalmaz – az ivóvíz előállítására alkalmas berendezéstől a sátrakon, illemhelyeken át a mosógépekig. Ahhoz, hogy egy ilyen, különböző tárgyakat tartalmazó segélyt ilyen gyorsan útnak lehessen indítani, egy nagyon jó raktár szükséges, ezért a DSV katasztrófák esetére a dán Vöröskereszt rendelkezésére bocsátotta a dániai Øm-beli raktárának egy részét.

A dániai Vöröskereszt Készenléti és Gyorsintézkedési vezetője, Jesper Ranch kiemelte az körültekintő tervezés fontosságát:

 “Alaposan megraktunk egy hajót, és létfontosságú volt, hogy gyorsan el tudjon indulni. Ha azonban sikerül egy repülőt szereznünk a katasztrófa sújtotta területre, mindent átszervezünk.”

Biztonságos, hatékony logisztika és szállítmányozás

A Vöröskereszt segítségnyújtó partnereként a DSV-nek is gyorsan kellett cselekednie és rendelkezésre bocsájtani a szükséges szállítóeszközt. Ezúttal a DSV intézte a teljes szállítást a raktárból a miami repülőtérig, ahonnan a segélyt Florida Keysbe szállítják. A DSV vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) csoportjának vezetője, Thomas Susé így nyilatkozott:

“Büszkék vagyunk, hogy mi is hozzájárulhattunk a Vöröskereszt olajozott működéséhez. Ők a katasztrófák utáni segítségnyújtáshoz értenek , mi pedig a biztonságos, hatékony logisztikához és szállítmányozáshoz. Egymást jól kiegészítve segítünk abban, hogy a segítség a lehető leggyorsabban elérjen az áldozatokhoz.”

Az Irma hurrikán mintegy egymillió ember életét változtatta meg, emiatt összefogó segítségnyújtásra van szükség. A Vöröskeresztnek rengeteg kiküldött munkatársa és több ezer önkéntese dolgozik jelenleg a hurrikán sújtotta övezeteben, hogy a lehető legnagyobb segítséget nyújtsák.

“Az önkéntesek és a kiküldöttek jelenleg a szabad ég alatt vagy helyi menedékhelyeken alszanak” számolt be Jesper Ranch, miközben a segélyező tábor létrehozását sürgette:

“Azok közül, akiket a hurrikán elől evakuáltak, sokan nem térhetnek vissza oda, ami az otthonukból megmaradt. Szükségük van menedékhelyre, és valakire, akiktől segítséget kaphatnak.”

A Vöröskereszt 4 technikust és egy logisztikust küldött Floridába, akiknek 2-3 napra lesz szükségük a tábor létrehozására. Az előzetes tervek szerint az önkéntesek és a kiküldöttek mintegy három hónapig fognak a területen dolgozni, de mindez attól is függ, miként alakul a helyzet a hurrikán elvonulását követően.

Ön is segíthet

Hogy növelje erőfeszítéseinek hatékonyságát, a Vöröskereszt több, az Irma hurrikán áldozatainak megsegítésére történő kezdeményezésben is részt vesz. További információ található a segélyező tevékenységről az amerikai Vöröskereszt weboldalán, de a hazai Vöröskereszt oldalán is tájékozódhatunk az adománygyűjtő kampányról.

A DSV egy átalányösszeget határozott meg, mellyel szükség esetén támogatni tudja a Vöröskereszt munkáját.