open/close

54 óriás szélturbina egy skót szélerőműpark számára

Áprilisban a DSV 54 további szélturbinát szállított a skóciai Clyde Szélerőműpark úgynevezett Clyde Bővítménye számára

siemens szélturbinák

A szélturbinák szállítása az erre a célra épített kavicsos utakon zajlott

A már meglévő 152 darab szélturbinát az általunk szállított újabb 54-gyel kiegészítve a skót Clyde Szélerőműpark lett Európa egyik legnagyobb szélerőműparkja, mely össszesen 47 négyzetkilométeren terül el. Most, csakúgy mint 2009-ben a szélerőműpark építésekor, a DSV Projectek feladata volt az 54 Siemens szélturbina leszállítása. A DSV teljeskörű felelősséget vállalt a projektért és lebonyolította a lapátok, burkolatok és csapágyagyak szállítását a dániai Aarhus és Aalborg városokból Glasgow-ba. A tornyok azonban a skóciai Campbeltownból indultak és hajóval érkeztek a glasgow-i V. György Király kikötőbe. A szállítás utolsó szakasza Glasgow-ból, az onnan mintegy 100 km-re dél-keletre fekvő Clyde Szélerőműparkba dimbes-dombos közúton történt.

A DSV a Clyde Szélerőműpark megrendelésével egyidejűleg megbízást kapott összesen 147 szélturbina leszállítására hat, másik skóciai szélerőműpark projekt számára.

Távoli helyszín

A Clyde Bővítmény földrajzi távolsága nagy kihívásokat jelentett. 2009-ben több mint 105 kilométernyi kavicsos utat kellett építeni, hogy a szélerőműpark legtávolabbi pontjai is elérhetőek legyenek. A park, miután ez év nyarán elkészült, teljes kapacitáson 528 MW-ot termel (ebből 172 MW köszönhető az utóbb odaszállított turbináknak).

A turbinák szállításához tizenhárom dán és hét skót hajót használtunk. Glasgow partjaitól hatszáz rakodásnyi áru érkezett magába a szélerőműparkba, melyből számos túlméretezett volt, az össztömegük pedig mintegy 150 tonnát nyomott.

A kihívás

A glasgow-i kikötő leterheltsége miatt nagy kihívást jelentett az áru behajózása. Emiatt magas szintű koordinációra volt szükség ahhoz, hogy a turbinák elemeit le lehessen rakodni a tárolási helyükre – ez a helyi általános kikötő-üzemeltetővel, a Peel Ports-szal szorosan együttműködve történt.

"2016 végétől 2017 áprilisáig szállítottuk az alkatrészeket és elemeket viszont a terület domborzata, az elégtelen úthálózat és az adott időszakban hullott sok eső illetve hó miatt komoly erőpróbát jelentő folyamat volt” - számol be Henrik Vammen és Mads Lunde, a DSV Projektek projektmenedzserei.

szélturbinák szállítása

A Clyde Szélerőműparkhoz nem vezet közút, így a mintegy 150 tonna össztömegű, 600 fuvarfeladat lebonyolítása a dombos területen távolról sem volt problémamentes.

"Biztonságos és sikeres" szállítás

Nagy dicséret illeti mind a partnerünket, a Mammoet Windet, akiket a DSV bízott meg a kikötőtől a helyszínig történő szállítással, mind pedig a skóciai közúti szállítást professzionális módon lebonyolítókat. A projekt azonban nem lehetett volna sikeres megrendelőnk, a Siemens nélkül, aki nagy erőfeszítéseket tett a felmerülő kihívások legapróbb részletekig történő megértésére.

Egy ilyen méretű projektnek számtalan befolyásoló tényezője van, a Siemens azonban egy olyan csapatot állított össze, akik rendkívül eredményorientáltan és felelősségteljesen dolgoztak,

ahogy arról Henrik Vammen beszámolt. Az ügyfelünk igen elismerően nyilatkozott Vammenről és a DSV munkatársairól, valamint szorgalmazza egy olyan megbeszélés megszervezését, ahol az összes érintett féllel összegezhetik, mely tényezők voltak létfontosságúak a szélturbinák “biztonságos és sikeres” szállításához.

"A Siemens vállalat nem túl gyakran nyilatkozik ilyen elismerő szavakkal, ezért rendkívül büszkék vagyunk erre. Persze azzal is tökéletesen tisztában vagyunk, hogy a dicséret a hosszú időre Glasgow-ba kirendelt kollégáinknak is szól, nem megfeledkezve nagy szakértelmű partnerünkről, a Mammoet Windről és a projektben résztvevő dokkmunkásokról. Igazi csapatmunka volt sok, különböző résztvevővel” tette hozzá Henrik Vammen.