open/close

Integet a jövő - Tudnunk kell változtatni

Az e-kereskedelem nyomot hagy a DSV raktárainak és termináljainak munkafolyamatain, ahol úgy készülnek fel a jövőre, hogy beépítik az új technológiákat. A szállítmányozási volumenek ugrásszerűen meg fognak növekedni, így a rutin feladatokat minden eddiginél jobban automatizálni kell.

e-kereskedelem

Jesper Riis, a DSV Nemzetközi IT ügyvezető elnöke (CIO, balra) és Brian Ejsing, a DSV Logisztikai Divíziójának ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt öt évben a terjesztési piacon egy valóságos kis forradalom zajlott le. Az egekbe szökött az e-kereskedelem forgalma, és Brian Ejsing, a DSV Logisztikai holdingjának vezérigazgatója szerint, további “jó, két számjegyű százaléknyi” növekedés várható, ami a tranzakciók számát illeti. A viszonylag kis méretű e-kereskedelmi megrendeléseket összehasonlítani egy kamionnyi, egész Európán átutazó rakománnyal olyan, mint összehasonlítani az almát a körtével. Az egyes e-kereskedelmi tranzakciók értéke ugyan sokkal alacsonyabb, cserébe azonban a megrendelések száma jóval nagyobb. 

 

"Az összetettség is sokkal nagyobb lesz, ami komoly követelményeket támaszt majd a DSV felé, és ezt időben át kell majd gondolnunk” - nyilatkozta Brian Ejsing. Egy most végzett piackutatás szerint, melyben az ebben az ágazatban már meglévő kiskereskedő ügyfeleket kérdezte meg – köztük úgy 80 e-kereskedelmi ügyfelet is – hogy milyen igényeik ill. Elvárásaik vannak  a szállítmányozási és logisztikai partnerükkel szemben. A válasz röviden annyi, hogy a DSV-nek sokkal hatékonyabban kell működnie a jövőben, amikor az e-kereskedelem az összforgalom sokkal jelentősebb részét  fogja kitenni.

 

Nagyobb információáramlás

Ez nem azt jelenti, hogy a DSV gyengébben teljesítene, mint más harmadik fél logisztikai cégek, melyeknek nem tartozik az e-kereskedelem a főbb funkcióik közé. Ha a DSV az első osztályban akar játszani, először változtatnunk kell néhány dolgon:

 

"Elsősorban az információáramlásunkon és a rugalmasságunkon kell javítanunk” - nyilatkozta Brian Ejsing, és hozzátette:

 

"Tudnunk kell változtatni a folyamaton, ha az ügyfél lemond egy megrendelést, vagy meg akarja változtatni az átvétel helyét. Ezen kívül késznek kell lennünk igazodni az ügyfél által diktált igényekhez. Például meg kell hosszabbítanunk a nyitvatartási időnket, hétvégén és esténként is dolgoznunk kell, és általában sokkal gyorsabbnak és rugalmasabbnak kell lennünk.” Ejsing szavait Jesper Riis, a DSV Nemzetközi IT ügyvezető elnöke az alábbiakkal egészítette ki:

 

"Mostanra a raktárkezelő rendszerek (WMS) olyan fejlettségi szintre értek, hogy képesek vagyunk egyazon raktárlétesítményen belül kezelni mindkét féle üzletmenetet. Míg korábban az e-kereskedelmi árukat kivittük egy másik raktárlétesítménybe, mostanra azt látjuk, hogy egyre több ügyfél  választja az egyes csatornákat összehangoló (omnichannel) üzleti modellt, ami az ügyfél számára nagy megtakarítást eredményezhet. Az e-kereskedelem azonban merőben más elvárásokat támaszthat felénk, amikor az egyik hónapban 80.000 tételes megrendeléssel kell megbirkóznunk, a következőben pedig egy millió felettivel. Az úgynevezett figyelmeztetések, azazaz ügyfélnek küldött információáramlás volumene pedig a hagyományos szállítmányozásban megszokotthoz képest megsokszorozódott: az ügyfelek a folyamat minden lépéséről értesítéseket kapnak emailben, SMS-ben, és különböző portálokon keresztül, stb., a megrendeléstől és csomagolástól kezdve a kézbesítés időpontjáig, a nyomon követési adatokig és az átvételig. Ez a folyamatban részt vevő rendszerekre nézve hatalmas kihívást jelent.”

 

raktározás 

 

Kiszámíthatatlanság

Az e-kereskedelem egyik legfontosabb sajátossága a természetéből adódó kiszámíthatatlanság. A munkaszüneti napok, a vallási ünnepek, a Black Friday, a karácsonyi vásárlás... mind-mind nagy szerepet játszik a termelés nagy fluktuációjában, úgy, hogy a legnagyobb hullám hétfőnként érkezik, amikor egy majdnem fél hétre való megrendelést kell kitölteni, hiszen az embereknek hétvégén van idejük, hogy az interneten vásároljanak.

 

Emiatt a raktár számára a munkahét vasárnap kezdődik a komissiózással és a csomagolással, a jövőben pedig egyre inkább robotok fogják megtenni az áruházakban a több kilométeres utakat. Egy a hollandiai venlói DSV raktáregységben végzett kutatás szerint nem ritka, hogy egy raktári dolgozó egy műszak során 10-15 kilométert gyalogol, ami napi szinten két-három olyan órát jelent, amikor az alkalmazott csak járkál az áruk között.

 

"Mostantól fogva biztosítanunk kell, hogy az áru menjen oda a dolgozóhoz, hogy fel tudjuk dolgozni azt a sokkal nagyobb mennyiségű megrendelést, ami beérkezik majd. És ehhez robotokra  lesz majd szükségünk.” - mondta Brian Ejsing, megemlítve a vertikális szállítmányozási rendszereket és az automatizált megoldásokat, mint pl. a futószalag vagy a Weasel, ami egy, többek között egy kanadai raktárban használt, vezető nélküli targonca. Természetesen ide tartozik még az áruknak az úgynevezett komissiózó robotok által végzett automatizált összegyűjtése.

 

"Összeállítottunk egy termékkatalógust, melyben különböző ügyfeleinknek különféle automatizált megoldásokat mutatunk be. Ezeket a megoldásokat a későbbiekben be fogjuk vezetni a számítástechnikai megoldásainkba.” - tette hozzá Ejsing.

 

Standardizáció

Hogy a rugalmasságunkat és gyorsaságunkat – például az új automatizált folyamatok integrációjával – maximalizálni tudjuk, a DSV IT megoldásainak legfontosabb alapelve, hogy ezeket a folyamatokat a lehető legnagyobb mértékben standardizáljuk. Célunk, hogy ezekben a megoldásokban ugyanazokat az összetevőket és rendszereket használjuk, ide értve a raktárkezelő megoldásokat is, melyek a raktározási tevékenységünk legalapvetőbb struktúráját képezik, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén kerülnek felhasználásra.  

 

"Ha az alapokat nem tudjuk standardizálni, a munkánk ügyfelekkel és telephelyekkel összefonódó része is lassul, és ezzel együtt az összehangoltságunk és a méretgazdaságosságunk is csökkenhet," - magyarázta Jesper Riis. Elmondása szerint, ő inkább abba fektetne energiát, hogy az alap megoldásokra alapozva teremtsen hozzáadott értéket az ügyfelek számára. Ez azzal is járna, hogy 3D-s nyomtatókat telepítene a raktárakba, hogy az ügyfelek termékei, pl. cipők és játékok személyre szabottak legyenek.

 

Még mindig szükség van raktárakra...

"Szerintünk a 3D-s nyomtatás olyan értelemben nem fogja forradalmasítani az ágazatunkat, hogy a 3D-s nyomtatás beköltözik a raktárakba, és átveszi a termelés helyét. De határozottan jön, főként a személyre szabott áruk és a kisipari alkatrészgyártás területén," jelentette kis Brian, Jesper pedig a következőket tette hozzá:

"Nem éri meg 25 évig tárolni egy kifutott autó modell valamelyik alkatrészét. Ezeket az alkatrészeket nyolc év után kivonják a termelésből, és csak egy CAD fájl marad hátra, amiből – például ha hirtelen szükség van rá – újra ki lehet nyomtatni a kérdéses alkatrészt."

 

Tudjon meg többet logisztikai szolgáltatásainkról!