open/close

Kényes kérdés a homárszállítás

A DSV just-in-time rendszerben szállítja a homárokat

just-in-time frissáru szállítás

 

A DSV a múlt év decemberében Halifaxban több mint 400 tonna homárt csomagolt be, és indított útnak, hogy azok a karácsonyi és szilveszteri lakomák asztalaira kerülhessenek. Ez az óriás rákok fő szezonja, az év többi részében sokkal kisebb rájuk a kereslet.

 

A homár luxusfogásnak számít, melyet - a többi luxuscikkhez hasonlóan – a szűkösebb időszakokban mással, pl. garnélarákkal vagy nyers zöldségtálakkal helyettesítenek. Bryan Flinn, a DSV halifaxi ágazatvezetője is követi a globális pénzügyi trendeket a DSV Kanada legkeletebbi irodájából, Új-Skóciából, közvetlenül az Atlanti Ócean partjáról. Bryan az ottani négy munkatárs egyike, akik Európát és Ázsiát is ellátják ezekkel a kékes-fekete homárokkal. Amikor pedig fellendül a világgazdaság, Halifaxban is virágzik az üzlet, rendkívül elfoglaltak az évnek ebben a szakában. Amennyire ezt a jelenlegi keresletből előre lehet jelezni, Bryan a közeli jövőben semmilyen, az instabilitásra utaló jelet  sem lát. 

 

"Mivel luxuscikkről van szó, az élő homár iránti kereslet növekedése, illetve csökkenése az egyik legelső jele annak, ha pénzügyi változás várható" - nyilatkozta Bryan Flinn, aki a DSV előtt az ABX-nél dolgozott, a fenti gazdasági elméletét pedig a szakmában eltöltött 27 évre alapozza.

 

Ha csökken a homár exportja, a DSV Halifax egyéb termékekkel tölti fel a polcait. A másik friss fogyasztási cikk specialitásuk az atlanti kékúszójú tonhal, mely többnyire japán vágódeszkákra kerül, kevesebb mint 72 órával azután, hogy kihalászták őket az Atlanti Óceán friss, hideg vízéből. Ezek a halak 100 és 400 kg közötti súlyúak, és a legnagyobb részüket japán árveréseken értékesítik. 

 

Két óra is rengeteget számít

 

A tonhal exporthoz hasonlóan az élő, frissen fogott homárok kezelése is egy just-in-time rendszerben végrehajtandó szállítás, ahol “két óra is rengeteget számít”.  Miután kifogják a homárokat, szigorúan szabályozott hőmérsékletű, mesterséges, sós vizű medencékben - egyfajta nyugalmi állapotban - tárolják őket. Ilyen körülmények között nem szorulnak etetésre, mivel nagy mértékben csökken az energiaszükségletük, hasonlóan a szabadban, a téli hideg vízben töltött időszakhoz. Amikor eljön a szállítás ideje, kiveszik őket a medencékből, és speciális, erre a célra tervezett polisztirén dobozokban indítják útnak őket. Innentől fogva létfontosságú, hogy a szállítás óraműpontossággal történjen.

 

Ez az igazi just-in-time rendszerű szállítás, mivel, bár a homárokat hűtődobozokba csomagoljuk, nem fér bele egy több órás várakozás, mert mondjuk lekéstük a repülőtéren az azonnali átrakást. Ha például Brüsszelben hajnali egykor leszállunk, az tökéletes. De három órára már lekéstük a következő terjesztési lépést, ami jelentős problémát okozhat. Ez a két óra rengeteget számít.” - magyarázza Bryan Flinn.

 

Az egész világot ellátni élő homárral és friss hallal egy rendkívüli fegyelmet igénylő feladat, de a DSV Halifax teljesítménye nem csak ebből áll. Ez egy teljes körű szolgáltatást nyújtó iroda, mely többek között az alábbi áruk kezelésével is foglalkozik: textil, szimulátorok, szőrme szállítmányok, gépalkatrészek, elektromos berendezések, stb.

 

"Vannak ügyfeleink, akikkel már több mint húsz éve állunk kapcsolatban, de a helyzet napról napra változhat, és minden szezon új és különböző kihívásokat támaszthat felénk. A romlandó áruk ágazatában tapasztalatlan munkatársaknak rengeteg új dolgot kell megtanulniuk az első évben. Ebben az ágazatban az olyan, jól összeszedett, intelligens és gyors észjárású kollégák tudnak kitűnni, akik nyomás alatt is nap mint nap a maximumot tudják teljesíteni. Ezért önmotivált, sikerorientált munkatársakat keresünk, akik eltökélten fejlesztik az üzletmenetet. Ez egy olyan ágazat, melyre akár egyetlen megfelelő gondolkodású egyén is hatalmas hatást gyakorolhat. Az én majdani utódomnak is ilyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie."

 

Itt tudhat meg többet a DSV légi szállítmányozási szolgáltatásairól!