open/close

Az újrahasznosítás több mint papírmunka

Az egész világon tenni kell érte, és a DSV képes olyan változásokat kezdeményezni, melyek a helyi vállalkozásokra és közösségekre is kihatnak.

Újrahasznosítás

 

A DSV világszerte működő szállítmányozó- és logisztikai cégként az egész világra kiterjedő hatással – így óriási vállalati felelősséggel bír.

 

Világszerte több mint ezer telephelyünk van, a kis irodáktól a 100.000 m2 feletti, hatalmas raktárakig. Mindegyikben használnak papírt, fa raklapokat, műanyagot és kartonpapírt, ami mind összegyűjthető és újrahasznosítható. Ez az egyik módja annak, hogy megpróbáljuk a lehető legkisebb hatást gyakorolni a környezetünkre.

 

A DSV-nél vállalat szerte azon dolgozunk, hogy egyre több telephelyünk álljon át a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra. 2018-ra azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy telepeink 78%-ában a lehető legtöbb anyagot szisztematikusan újrahasznosítsuk.

 

"Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legtöbb anyag kerüljön újrahasznosításra, és felelős módon kezeljük a hulladékot, hogy ezzel is minimalizáljuk a környezetünkre gyakorolt hatásunkat. Bár a telepeink különböző méretűek, így az egyes telepek különböző mennyiséget tudnak reciklálni, ezeket a mennyiségeket összeadva globálisan nézve ez igenis számít” - nyilatkozta Jesper Petersen, a DSV Csoport vállalati társadalmi felelősségvállalási igazgatója.

 

A DSV környezetvédelmi és hulladékkezelési kezdeményezései világszerte sokféle, különböző módon valósulnak meg.

Fontos, hogy az ígéreteinket tettek is kövessék, és valóban megtegyük a tőlünk telhetőt a környezetünk védelme érdekében, és a lehető legtöbb anyagot hasznosítsuk újra. A környezettudatossághoz változtatni kell a hozzáállásunkon és a kultúránkon – ehhez azonban közös összefogásra van szükség.

 

A kicsi is számít

 

A DSV számos telephelyén hasznosítják újra a munkából megmaradt kartont és papírt. A DSV kanadai logisztikai divíziója 2017-ben összesen 640 tonna kartont és papírt reciklált. A karton a raktárakban történő csomagolásból és szállításból származik. Ezt a helyszínen összepréselik, aztán egy külső cég elszállítja, hogy újrahasznosításra kerüljön. A finn DSV is szortírozza és reciklálja a fennmaradó papírt és kartont. Finnországban a kartonrostokból papírhüvelykarton nevű nyersanyagot állítanak elő, amiből többnyire papírzsebkendő készül.

 

Más telepeken azon fáradoznak, hogy működésük során a lehető legtöbb újrahasznosítható anyagot használjanak. Az DSV indiai Pune-béli raktárában, ahol hatalmas méretekben zajlik a komissiózás, rengeteg dobozt használnak kicsi alkatrészek, pl. szegecsek tárolására. Erre korábban műanyag dobozokat használtak, melyek azonban nem újrahasznosíthatók, így előállításuk káros a környezetre. Ezért az indiai raktárban a régi, műanyag dobozok helyett átálltak a kartonból és hullámpapírból készültekre. Ez egy környezetbarátabb megoldás, mivel a kartont újra lehet hasznosítani.

 

 

 

Az újrahasznosítás a helyi vállakozásoknak is előnyös

Dél-Afrikában a környezetvédelmi erőfeszítéseket országos szinten a QSHE Tanács felügyeli, mely többek között segít, és utat mutat a helyi vállalkozásoknak megtalálni az újrhasznosítás és hulladékkezelés leghatékonyabb módját.

A pretoriai Rosslynban található Autóipari Alkatrészgyártó Parkban rendkívül megnövekedett az igény az újrahasznosításra.

"Gyárunk napi szinten több mint 200 forgalmazó számára mintegy 4500 megrendelést teljesít," - nyilatkozta Vanessa Van Vollenstee, a dél-afrikai QSHE igazgatója. "Ez annyi hulladékkal jár, amit már nem tudtunk kezelni – így olyan megoldásra volt szükségünk, amivel csökkenthettük a hulladéklerakást, és a felhasznált anyagokból többet újrahasznosítunk."

 

A pretoriai Rosslynben a DSV egy helyi vállalkozásnak, a Basadi Recyclingnak adott kizárólagos megbízást a hulladékáram és az újrahasznosítás kezelésére. A Basadi Recyclingnak képzést biztosítottunk a hulladékáram és az újrahasznosítás helyes és felelős módjáról, ahol az üzletvezetés javításáról is új információhoz jutottak – aminek köszönhetően a forgalmuk 60%-kal megnőtt.

 

Ami pedig az újrahasznosított anyagokat illeti, a DSV-től származó hulladékfát (raklapok) arra használták, hogy a rászorulóknak kis faházikókat építettek. A dél-afrikai QSHE Tanács pedig kapcsolatba lépett a DSV telephelyek közelében fekvő települések vállalkozásaival, hogy a kezdeményezést Dél-Afrika többi részére is továbbterjesszék.

 

A fenti kezdeményezés is arról tanúskodik, hogy a DSV olyan megbízható, megismételhető és fenntartható szolgáltatást nyújt, ami a törvényekkel és előírásokkal is összhangban van, miközben a helyi vállalkozásokat is helyzetbe hozza, és támogatja a közösséget.

 

"Nem csupán írott malasztról van szó"– nyilatkozta Vanessa Van Vollenstee, és hozzátette, hogy a szavakat tettek kell, hogy kövessék, és mindannyiunknak részt kell vennünk környezetünk megóvásában és a lehető legtöbb anyagot újra kell hasznosítanunk.  A környezetünkre való odafigyelés hozzáállás és kultúra kérdése – és mindenkinek be kell szállnia.

 

És már folyamatban van mindenki bevonása. A dél-afrikai telepeink körül sok, különböző kezdeményezés indult el a papírhasználat minimálisra csökkentésére és a személyzet arra szoktatására, hogy kevesebb műanyag hulladékot termeljenek.

 

 Itt olvashat többet a DSV más társadalmi felelősségvállalási lépéseiről.