open/close

Incoterms® 2020 kihirdetése

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara kihirdette tízévenkénti frissítését.
A Kamara által kiadott Incoterms® 2020 – melyet a szállítmányozási és logisztikai iparág régóta várt - 2020. január 1-jén fog hatályba lépni.

Incoterms 2020

A bejelentés nem tartalmaz jelentős változásokat – az egyik Incoterms® új nevet kapott, a költségek elosztása és a biztonság kiemeltebb figyelemben részesül és kibővítették a Guidance Notes-t (Útmutató jegyzeteket). 

Az új Incoterms® 2020 hatályba lépésének dátuma 2020. január 1.

 

Az Incoterms® 2020 két kulcsfontosságú változást tartalmaz a 2010-es kiadáshoz képest: 

  • DAT (Terminálhoz szállítva) új elnevezése DPU (Kézbesítve a lerakóra)
  • FCA (Költségmentesen a fuvarozónak átadva) mostantól megengedi a fuvarlevél kiállítását a rakodást követően

Továbbá van néhány egyéb változás:

  • CIF és CIP (“Költség, biztosítás és fuvardíj fizetve” és “Fuvarozás és biztosítás fizetve valameddig”) Új standard biztosítási megállapodást határoztak meg számukra, de a biztosítás szintje továbbra is tárgyalható a Vevő és az Eladó között
  • Ahol szerepel, pontosabban meg kell határozni a Vevő és az Eladó közötti költségmegosztást
  • FCA (“Költségmentesen a fuvarozónak átadva”), DAP (“Helyszínre leszállítva”), DPU (“Kézbesítve a lerakóra”) és DDP (“Leszállítva vámfizetéssel”) mostantól figyelembe veszi hogy a Vevő és az Eladó egy harmadik fél igénybevétele helyett gondoskodik a saját szállításáról.
  • A biztonsággal kapcsolatos kötelességek mostantól sokkal kiemeltebb figyelmet kapnak.
  • Az “Explanatory Notes for Users” (Felhasználói útmutató) minden egyes Incoterms esetében felváltja a 2010-es kiadású Guidance Notes-t (Útmutató jegyzeteket) azzal a céllal, hogy a felhasználók számára  közérthetőbb legyen.

 

A DSV biztosítási szakértői alaposan megvizsgálják ezeket a változásokat és hamarosan további információkat közlünk.  Esetleges kérdéseivel keresse saját DSV kapcsolattartóját.