open/close

A "jogi Brexit" január 31-én lép életbe. A "műveleti Brexit" később

Az Egyesült Királyság ugyan január 31-én kilép az Európai Unióból, de a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak fontosabb

Brexit DSV

2020. február 1-től az Egyesült Királyság számára kezdetét veszi az átmeneti időszak, ami alatt az ország minden szállítást, vámokat és szabályozási kérdést illetően továbbra is úgy működik majd, mintha még az Unió tagja lenne.

Így egyelőre az eljárások, dokumentációk és operatív működés terén nincs változás. Ön tehát ugyanúgy rendelhet meg szállítást az Egyesült Királyságba és onnan, mint eddig.

Ne feledjük azonban, amikor az átmeneti időszak véget ér, valószínűleg a “kemény operatív Brexit” jön, azaz az Egyesült Királyság és az Európai Unió között minden szállítmány vámeljárás alá esik majd.

Ezzel egyidejűleg, minden,  az EU-n kívüli országnak az EU-val kötött megállapodása érvényét veszti az Egyesült Királyságra nézve. Tehát ha Ön olyan országból kereskedik az Egyesült Királysággal, amelyikkel az EU-nak megállapodása van, számolnia kell azzal, hogy igen nagy változások állnak be.

Ezen megállapodások megszűnése rendkívül nagy hatást gyakorolhat az Önök vállalkozására, ha az Egyesült Királyság és ezen országok között szállítanak. Az Egyesült Királyság világszerte tárgyalásokat folytat a saját kereskedelmi megállapodásainak megkötése érdekében, fontos követni, ezek hol tartanak.

Az uniós kereskedelmi megállapodások listája megtalálható az EU weboldalán. Ezen országok  közé tartozik többek között Japán, Mercosur, Ausztrália, Szingapúr és Kanada.

 

Mi a DSV-nél folyamatosan szemmel tartjuk a politikai fejleményeket. Jól felkészültünk a kemény Brexitre, ami ugyan 2019. során többször elmaradt, mi azonban úgy fejlesztettük rendszereinket, hogy fel tudjuk majd dolgozni a megnövekedett számú vámügyintézéseket. A vámügyintézés azonban a feladó felelőssége, és nem a szállítmányozó DSV-é. Ezért kérjük, hogy ne feledkezzenek meg róla, hogy 2021. január 1-től valószínűleg az Önök cégét is érinteni fogja a Brexit, így, amennyiben bármilyen kereskedést folytatnak az Egyesült Királysággal, tegyék meg a szükséges előkészületeket!

Érdemes követni az érintett kormány- és uniós híreket, valamint Brexittel kapcsolatos angol nyelvű weboldalunkat, hogy naprakész legyen, és hogy megelőzzön minden, az átmeneti időszak lejártával keletkező  esetleges felesleges késlekedést és költséget.