open/close

Koronavírus (COVID-19)

A helyzet szinte napról napra változik, így az alábbiakban, a Gyakran Ismételt Kérdések alatt olvashat a fejleményekről.

Covid 19 DSV

A DSV éberen figyeli a COVID-19 vírus terjedése miatt kialakult helyzetet változását. Eltökélt szándékunk, hogy csökkentsük annak az ellátási láncokra és az ügyfeleink operatív tevékenységére gyakorolt hatását, illetve szavatoljuk alkalmazottaink biztonságát. 

A zavarokat figyelembe véve megértjük az aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy az ellátási láncok és a nemzetközi szállítmányok mikorra térnek vissza a normális szintű működéshez. A DSV-nél tisztában vagyunk ezekkel az aggályokkal, és proaktívan együttműködünk az ügyfeleinkkel, hogy megértsük az elkövetkező hetek szállítmányaival kapcsolatos elvárásokat, és igyekszünk összehangolni azokat a rendelkezésre álló kapacitásunkkal. A világ egyik legnagyobb szállítmányozási szolgáltatójaként minden tőlünk telhetőt megteszünk kapacitásunk tovább növelésére, ha erre szükség van és amennyiben ez lehetséges.

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Az alábbi, kérdés-felelet formátumú tájékoztató célja, hogy választ adjon a legsürgősebb és leggyakoribb kérdésekre. Kérjük, szíveskedjék figyelembe venni, hogy az alábbi információ később megváltozhat. 

Tovább információért kérjük, forduljon a szokásos DSV-s kapcsolattartójához. 

Mi a DSV általános állásfoglalása a kialakult COVID-19 szituációval kapcsolatban? 

Általánosságban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatásait követjük. Azt javasolják, hogy csökkentsük minimálisra a testi kontaktust, hogy mindenki rendszeresen és alaposan fertőtlenítse a kezét alkoholos kézfertőtlenítővel és/vagy mosson kezet szappannal és vízzel, valamint, hogy tartsunk távolságot egymástól a mindennapi érintkezés során. A helyi hatóságok útmutatásait és ránk vonatkozó korlátozásait is betartjuk. 

Mely DSV műveleteket érinti a koronavírus helyzet?

A Kínába és a kínai anyaországba tartó és onnan érkező szállítmányok érintettek a legkomolyabban. Ezen kívül jelenleg csupán a néhány olaszországi régióra és városra vonatkozó szigorító intézkedések érintik a DSV üzletmenetét. A többi európai tevékenységünket egyelőre nem befolyásolja a helyzet. 

Mikor áll vissza normálisra a kínai operatív tevékenység? 

Számos olyan kínai városban, melyekben eddig leállt, vagy szigorúan korlátozva volt az üzleti élet, most kezdik folytatni az üzleti tevékenységet. A gyárak felpörgetik a termelést, a szállítmányok száma pedig újra nőni kezd. 

Az olyan városokban, ahol különleges engedély szükséges, hogy az irodák folytathassák a tevékenységüket, elképzelhető, hogy úgy folytathatjuk a tevékenységünket, hogy alkalmazottainknak otthonról kell majd végezniük a munkát, törekszünk azonban az irodai személyzetünket az üzleti szükségleteknek megfelelően növelni. 

 Áttekintés a kínai irodáinkról és azok jelenlegi tevékenységéről

A helyi önkormányzatok megelőző intézkedései várhatóan továbbra is érezhetőek lesznek Kína-szerte, és elképzelhető, hogy ez továbbra is kihat a teherszállítmányokra és a személyi szállításra. 

Képes a DSV a jelenlegi körülmények között folytatni a működését Kínában? 

Igen, a kormány intézkedéseinek megfelelő mértékben a megszokott módon folytatjuk ügyfeleink számára nyújtott szolgáltatásainkat. Ugyan sok alkalmazottunk továbbra is otthonról végzi munkáját, a kínai DSV csapat igyekszik a lehető legkisebbre csökkenteni a helyzet üzletvitelre és ügyfeleinkre gyakorolt hatását. 

Mi a jelenlegi helyzet a kínai tengeri kikötőkben, terminálokon és repülőtereken? 

Tengeri szállítmányozás : Míg számos kínai tengeri kikötőben jelentősen csökkent a forgalom, mostanra a legtöbb kikötőben normalizálódott a helyzet, és a vámhatóságok is folytatják tevékenységüket. Meglehetősen sok hajótársaság jelentett „blank sailinget”, azaz nem indították el járataikat. A legtöbb CFS raktár nyitva van, de a súlyosan érintett területeken lévők a helyi kormányrendeleteknek megfelelően továbbra is zárva tart. Várhatóan ahogy a kínai gyárak újból teljes kapacitással folytathatják a termelést, a következő hetekben megnövekedett forgalmat generálnak a kikötőkben (CFS = konténerállomás, ezek a raktárak tehát közvámraktárak) 

Légi szállítmányozás : A repülőterek a megszokott módon üzemelnek, a terminálok, raktárak és vámhivatalok nyitva tartanak az üzleti tevékenységek számára, a légi export azonban továbbra is jócskán elmarad a normális tevékenységi szinttől. Márciusban várhatóan sok járatot törölnek, jellemzően főként személyforgalmi járatokat, de néhány teherjárat is törlésre kerülhet. Mivel Kína-szerte csökkent az üzleti tevékenység, a repülőterek csökkent kapacitása eddig kezelhetőnek bizonyult. Javasoljuk, hogy szállítmányával kapcsolatban minél előbb lépjen kapcsolatba az Ön DSV képviselőjével, hogy lehetővé tegye számára, hogy egyedi megoldást találjon, és megfelelően felkészüljön a csökkent kapacitás áthidalására. 

Mi az aktuális helyzet a kamion-hiánnyal kapcsolatban? 

A közúti fuvarozó vállalatok eddig folytatták a tevékenységüket, bár néhányan jelentősen csökkentették azt. Jelenleg Kínában szigorú korlátozások vonatkoznak mind a közúti fuvarozásra, mind a személyszállításra. A közúti szállítmányozást egész Kínában nehezíti a sofőrhiány és a különféle közúti korlátozások. Az elmúlt hét során láttunk némi általános javulást , különösen Kína északi részében tűnik javulni a helyzet. Az, hogy mekkora mértékben fenyegeti veszély a közúti fuvarozást, az a szállítmány jellegétől függ. Általában kevésbé kritikus a helyzet az olyan fuvarok esetében melyek egy adott tartományon vagy megyén belül zajlanak, míg a tartományok között fuvarok természetesen nagyobb kihívást jelentenek. 

A DSV Kína szoros együttműködésben dolgozik a főbb forgalmazóinkkal, hogy ügyfeleink számára fenntartsuk a jelentős szállítási kapacitásunkat.

Lásd a jelenlegi kínai közúti szállítmányozásról szóló áttekintést

A tengeri és a légi szállítmányozáson kívül milyen alternatíva létezik egy szállítmány Kínából történő kihozatalára?

A légi- és tengeri szállítmányozási alapszolgáltatásaink mellett kínálunk még vasúti, közúti és kombinált szállítmányozási megoldásokat. 

Vasúti szállítmányozás: Speciális szakértői csapatunk több vasúti szolgáltató összehangolásával bonyolítja a különböző kínai főbb származási helyek és európai célállomások összekötését, attól függően, hogy az Ön áruja teljes konténer rakomány (FCL), kevesebb, mint teljes konténer rakomány (LCL), vagy BCL.  Míg bizonyos szolgáltatások szünetelnek vagy korlátozások alá esnek, jelenleg is megbízható megoldásokat tudunk nyújtani,  a Kínából Európába tartó zárt vasúti szerelvényeket is beleértve.

Közúti szállítmányozás: A nemzetközi közúti fuvarozás is egy opció a Kína és Európa közötti viszonylatban, Oroszországon/a mandzsúriai határon keresztül.

Kombinált tengeri és légi szállítmányozás: Az Egyesült Arab Emírségben a dubai speciális csoportunk bonyolítja a különböző kínai főbb származási helyek és európai célállomások összekötését. Emellett alternatív útvonalak kidolgozására is törekszünk. 

Fertőzött már meg valakit a DSV-nél az új koronavírus (COVID-19)?

Ismereteink szerint a DSV munkatársait Kínában, Hong-Kongban és Makaóban sem fertőzte meg még a koronavírus. A DSV számára fontos az alkalmazottaink biztonsága, mialatt ők azon dolgoznak, hogy a helyzetnek az ellátási láncokra és ügyfeleinkre gyakorolt hatását csökkentsék. Ebből a célból több megelőző intézkedést hoztunk, hogy alkalmazottink egészségét és biztonságát megóvjuk.  

Van a DSV-nek üzletmenet-folytonossági programja?

A  DSV üzletmenet-folytonossági programja része a válság-kezelési tervünknek. Vállaltunk Válságstábja ismeri a jelenlegi kritikus időszak ahhoz szükséges  legfőbb teendőit, hogy a DSV szervezete összehangoltan folytathassa tevékenységét, és informálja az érdekelteket.