open/close

Veszélyes áruk raktározása

A kakaóbab nagyon gyúlékony

A Csokoládé vitathatatlanul a legkedveltebb élelmiszer a Földön. A csokis süteményektől, a jégkrémeken át, az ízletes csoki bevonatú édességeken keresztül mindent megtalálhatunk a bevásárlóközpontok polcain. Úgy tűnik ez az édesség minden férfit, nőt és gyermeket a világ minden táján levesz a lábáról. 

Ugyanakkor van egy sötétebb oldala is ennek a látszólag ártatlan finomságnak. Egy veszélyes oldala, amely még annál is veszélyesebb mint az a néhány plusz kiló csípő tájékon. A csokoládé és méginkább a kakaó, nagyon gyúlékony anyag. Ha meggyullad, a lángját nagyon nehéz eloltani mivel a kakaópornak 10-20%-a zsír.

Túlságosan ne ijedjen meg. A legnagyobb veszély akkor van amikor nagy mennyiségben tárolják és szállítják.

Hatékony együttműködés eredménye a hatékony megoldás

Hollandiában történt két nagy kakaó tűzeset után a Cargill Kakaó és Csokoládé úgy döntött, hogy elkezd a DSV-vel együtt kidolgozni a kakaónak egy új, eredendően tűzbiztos tárolási megoldást. Két teljesen új raktárt kifejezetten kakaó és ezen belül is kakaópor biztonságos tárolására alakítottak ki.

Ha a kigyuladt kakaóport vízzel próbálják meg eloltatni annak nagyon kevés, pontosabban szinte semmi hatása nincsen. A megelőzés mindig jobb mint a gyógyítás. Éppen ezért a DSV-vel közösen építettünk egy új, biztonságos raktárat kifejezetten kakaó termékekre- egy raktárat amely jelentősen csökkenti a tűz előfordulásának esélyét. Ez a raktár globálisan az első raktár kifejezetten a kakaó szektor számára.

mondta Gijs Vorstman, a Cargill Kakaó és Csokoládé Supply Chain Igazgatója.

Az oxigénszint alacsonyan tartása a tűz megelőzésére

A raktárban, az oxigénszintet az átlagos 21szazalékról 16-17 százalékra csökkentették. Ezen a szinten a kakaó csak parázslik vagy füstöl, de nem kap lángra.

Ha a kakaó mégis lángra kap, két nagy, folyékony széndioxidod tartalmazó tankból széndioxidot fújjunk be a raktárba. Ez csökkenteni fogja a széndioxid arányát 12%-ra, így hatékonyan el lehet oltani a tüzet. "Ez a koncepció nem egy új találmány, de egy nagyon innovatív megoldása ennek a problémának" mondta Gijs.

Remco Innemee, a DSV Logisztikai üzletágának egyik vezetője nagyon örül a Cargill és a DSV együttműködésének. " A kakaópor tárolására vonatkozó új jogszabályok és mindkét fél a tűz meggátolására való összpontosítása egy rendkívül innovatív raktározási megoldást eredményezett" mondta Remco

A raktár megnyitása óta remekül működik, lángnak nyomát sem láttuk. Hátra lehet dőlni- a csokoládé jó kezekben van.

A Cargill Kakaó és Csokoládéról

A Cargill Kakaó és Csokoládé stabilitást nyújt a kakaó dinamikus világában. A kakaóbabokat termesztő országokban lenyűgöző infrastruktúrájuk és szervezetük van, ez lehetővé teszi, hogy magas minőségű kakaóbabokat vegyenek, amely alapvető a legfinomabb csokoládé és kakaó hozzávalók gyártásához. A feldolgozásban mutatott szakértelmük, az ellátási lánc menedzsmentjük, a piacismeretük és a technikai szolgáltatásaik mind kiegészítik az alapnanyag rendkívüli minőségét.

Kérjen ajánlatot